19 Mart 2012

Garanti Reklamı Ve Verdiği Mesaj

       Şimdi efenim dikkat ederseniz Garantinin reklam afişlerinde hayvanlar Büyükten küçüğe doğru dizilmiştir. “E heralde eşşeği kuşun üstüne koyacak değiller ya” dersiniz şimdi. Gel gör ki hayvanların bu duruşu bana bir şeyi hatırlattı. Toplumsal sınıflaşma piramidini…

    Dikkat ederseniz hayvancağızların boyutları piramitteki tabakalarla eş değer. Yani en altta: Eşek, üstünde: Köpek, onun üstünde: Tavuk, en üstte de: Güvercin. 4 tabakanın büyüklüğü hayvan büyüklükleri ile aynı sıralamadadır. Peki ya neden en altta inek, deve ya da başka büyük bir hayvan değil de eşek… Şöyleki;
  • Eşek; aslında yoksul tabakayı simgelemektedir. Eşek hayvanatının karakteristik özelliklerini yakından inceleyelim bakalım. Eşek ne yapar abisi; yük taşır, araba çeker, üstüne binilir. Bir nevi amele yani. Günümüzdeki yoksul tayfasını düşünecek olursak eşek ile aynı karakterleri taşıdıklarını görebiliriz.Yoksullar alt sınıf bütün meslekleri yaparlar bunu siz de iyi biliyorsunuz zaten.
  • Köpek; işçi tabakasını simgelemektedir. Neden mi? Çünkü köpek sadıktır. Karşılığını verdiğiniz her şeyin hakkını vermek için çabalar. Görev hayvanıdır. (süs köpekleri hariç zaten reklamdaki köpek de süs köpeği değildir) Devamlı yanınızdadır ve diğer hayvanlara göre verilen görevleri daha yerine getirme konusunda daha başarılıdır. İşçi sınıfının karakteristik özelliklerine bakarsak. Parasını ödediğiniz, sigortasını yapıp karnını doyurduğunuz her kişiyi işçi olarak kullanabilirsiniz. Maaşlarını aldıkları sürece bütün kurallara uyar ve verilen görevleri yerine getirmeye çalışırlar.
  • Tavuk; orta sınıfı simgelemektedir. Çünkü tavuk üretkendir. Standart değişmeyen bir hayatı ve standart istekleri vardır. Bütün hayatı boyunca programlanmış şekilde sadece yem yer, yumurta yapa ve neslinin devamını sağlar. Orta sınıfı yani çoğumuzun bulunduğu sınıfı incelersek tavuk ile paralel özelliklere sahibiz. Bütün hayatımız boyunca tek amacımız hayatımızı standart şekilde devam ettirmek. Çünkü orta sınıftakiler kolay kolay çok zengin ya da çok fakir olamazlar. Tavuk da hayatı boyunca uçamaz.
  • Güvercin; üst sınıfın simgesi. Bu dört hayvan arasında uçma kabiliyeti olabilen, gök yüzünde gezebilen ve şans simgesi olarak anılan tek hayvandır. Neden üst sınfı simgelemektedir. Çünkü üst sınıf ünsanların aşırı üretken ve ya çalışkan olmalarına gerek yoktur. Doğuştan gelen ya da sonradan farklı yollarla elde ettikleri imkanlar sayesinde üst tabakaya yerleşmişlerdir. Uçma kabiliyetinin güvercine doğuştan verilmesi gibi. Yine aynı şekilde güvercinin halk arasındaki simgesel karşılığı paradır.
    Bir de çekilen reklamları inceleyelim bakalım. Şu reklamda eşeğin konuşuğu arkadaş bildiğimiz oto tamircide amele. Şu reklamda köpeğin konuştuğu abimiz esnaf. Şu reklamda tavuk hayvancağızımızın konuştuğu amcamız ise emekli. Güvercin ise şu reklamda göreceğimiz üzere hem birikim yapan bir ablayı hem de masa başı işi olan bir abimizi canlandırmaktadır. :/ Ya ben paranoyak oldum ya da bu reklamlardaki karakterler hayvanlarla, hayvanlar da denk geldikleri tabakalarla eşit görmekteyim.
    Sonuç olarak; severek oy şirin mi şirin diyerek izlediğimiz reklamın bana anlattıkları bunlar. Tabi hepsi bir varsayım. Düşünce haricinde hiç bir gerçeklik payı yoktur. Ama reklam üzerinden yürütülen subliminal mesajları ve reklamın toplumsal etkenler üzerindeki etkisini göz önüne alırsak şahsıma mantıklı geldi.
Saygılarımla…
edit: “e bunlar bremen mızıkacıları” diyecek arkadaşlar, bremen mızıkacıların da güvercin yerine kedi vardı. Ayrıca kediyi güvercin yaptılar ise diğer hayvanları da değiştirebilirlerdi